Blogia
Grup de Solidaritat Jon Cortina
Chollo del día - Ventilador de techo 39,98 € 104,98 € -62%

“Encontrados: la historia de Luis Alonso”

L’Associació Pro-Búsqueda presenta un documental sobre el fenomen de la desaparició forçada de nens i nenes a El Salvador

Des de 1980 a 1992, El Salvador va patir una cruenta guerra civil que va enfrontar l’exèrcit salvadorenc –finançat pels Estats Units- amb el moviment guerriller FMLN (Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional). Els dotze anys de conflicte armat van fer que més de 75.000 persones perdessin la vida i unes 8.000 foren desaparegudes a mans de les forces de seguretat de l’Estat.

A més, durant els primers anys de la guerra, es van dur a termes operacions militars denominades de “terra arrasada” on l’exèrcit massacrava indiscriminadament la població civil. En aquest context s’emmarquen les desaparicions forçades de nens i nenes que, en el 52% dels casos, van ser executades per militars i membres dels cossos de seguretat.

Amb l’apropiació d’aquests infants es pretenia reduir el suport que la població camperola oferia als guerrillers. Es tractava de impedir “una segona generació de guerrillers” i per això la desaparició forçada d’infants es va executar de forma planificada des de les altes instàncies del poder.

L’Associació Pro-Búsqueda, fundada el 1994 pel jesuïta basc Jon Cortina, ha aconseguit localitzar més de 333 nens i nenes –ara joves adults- que després de la separació forçada de la seva família biològica van ser donats en adopció o van créixer en orfenats arreu del país.

Representants de Pro-Búsqueda presentaran el proper dimarts 22 d’abril a la seu de la FCONGD el documental “Encontrados: la historia de Luis Alonso”, on es reflecteix el fenomen de la desaparició forçada a El Salvador.

L’acte s’organitza aprofitant la presència de José Laínez, president de Pro-Búsqueda i pare d’una nena desapareguda i retrobada, i de Mario Sánchez, gerent de l’entitat, que són a Barcelona de camí cap a Navarra on, el proper 25 d’abril, recolliran el Premi Brunet 2007 atorgat per la Universitat de Navarra a Jon Cortina, per la seva tasca en defensa dels drets humans al capdavant de l’Associació Pro-Búsqueda. Acompanyaran a José Laínez i Mario Sánchez, Luis Molina, director del documental.

Projecció del documental “Encontrados: la historia de Luis Alonso”, sobre el fenomen de la desaparició forçada de nens i nenes a El Salvador.

Seu de la FCOND

C/ Tàpies, 1-3, 08001 Barcelona

Dimarts, 22 d’abril a les 19 h

Organitza: REDS, Grup de Solidaritat Jon Cortina i Entrepobles

0 comentarios